Gospodarstwo Agroturystyczne Szymkówka

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Krzysztof Antoniszak – gawędziarz, podróżnik, kucharz – od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W gospodarstwie przygotowywane są potrawy regionalne zebrane w książkach kucharskich jego autorstwa. Przepisy odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.

W prowadzonej tu karczmie wieczorami można posłuchać gawęd o historii, zakąszając chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Zjeść unikalne dania (wedle życzenia z mięsa, kaszy, grzybów, owoców, warzyw) macerowane w „naczyniu bojkowskim”, czyli glinianej misie, tzw. cegle ustawianej w gorącym popiele z ogniska.

Na smakoszy czekają potrawy: zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, werenyky, dania z baraniny, młodych prosiaków, koziny i dziczyzny. Nie zabraknie na stole różnego rodzaju ryb, przyrządzonych według dawnych receptur: pstrąga z miodem, chrzanem i grzybami, pstrąga w szczawiu lub pstrąga kiczerskiego. Cymesem jest śledź a la tatar sporządzony zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka – zakąska z ikry z łososia – będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie.

Karpackim unikatem jest także przygotowywana na miejscu bojkowska kiełbasa z fasoli.

Gospodarstwo Agroturystyczne Szymkówka
38-607 Cisna 54, +48 13 468 64 36, +48 696 585 410, +48 608 156 174
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.bieszczadyszymkówka.pl
Tagged under: Bieszczady

ZNAJDŹ NAS :   envelope    social facebook circular button