Karczma Solina Jędrulowa Chata

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Restauracja znajduje się przy głównej drodze prowadzącej do Soliny z Polańczyka. Chociaż jest jednym z najmłodszych stażem obiektów kulinarnych w regionie – działa od lipca 2014 r. – to oferowana tutaj kuchnia jest przemyślana i konsekwentna.

Do lokalnej tradycji odnoszą się cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z mięsem i kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym. Ale lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała także zainteresowanie szefa kuchni dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd i obecność w karcie schabu z jelenia na boczku, blinów ziemniaczanych z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną.

Do bardziej klasycznej kuchni należy barszcz czerwony z krokietem i żurek w chlebie, czy dania główne: kotlet schabowy z kostką po polsku w chrupiącej panierce w kapuście zasmażanej, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym (specjalność szefa kuchni), żeberka Jędruli w sosie własnym, pieczeń wieprzowa w sosie czarnoleskim czy gicz jagnięca z buraczkami zasmażanymi i pieczeń cielęca w sosie kurkowym. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest niewątpliwie pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście.

Zamykające posiłek ciasta pieczone są na miejscu, a wina sprowadzane są z małych, rodzinnych winiarni.

Jędrulowa Chata w Solinie
38-612 Solina 38A, czynna codziennie 12.00-21.00, +48 605 266 280
+48 605 442 663, +48 603 552 553, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.karczmasolina.pl, www.facebook.com/karczmasolina/timeline
Tagged under: Bieszczady

JAKA POGODA?

3°C

Sanok

Partly Cloudy

Wilgotność: 46%

Wiatr: 20.92 km/h

  • 24 Mar 2016

    4°C -2°C

  • 25 Mar 2016

    10°C 1°C

ZNAJDŹ NAS :   envelope    social facebook circular button

Polityka prywatności