Gospodarstwo Agroturystyczne "U Flika"

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Gospodarstwo „U Flika” założył w 1996 r. Roman Glapiak, którego specjalnością jest codzienny wypiek pieczywa na śniadanie, przygotowywanie lokalnych dań, m.in. proziaków, podpłomyków, fuczków i hreczanyków. Lokalną sławą cieszy się także specjalny słodki wypiek gospodarza pod intrygującą nazwą „pijak”.

Zainteresowani mogą brać udział w warsztatach tradycyjnego wypieku chleba w piecu chlebowym. Cyklicznie, w sierpniu każdego roku odbywa się tutaj „Święto chleba – od ziarenka do bochenka”, największa prywatna impreza folklorystyczna w Bieszczadach, połączona z występami zespołów ludowych z Polski, Słowacji, Ukrainy i Rumunii. Piec pali się jednak nie tylko w trakcie imprezy, ale i przy okazji częstych odwiedzin turystów. Lekcje wypieku zamawiają też „zielone szkoły”, Lokalne Grupy Działania, a nawet Koła Gospodyń Wiejskich, które uczą się i porównują przepisy z gospodarzem Romanem Glapiakiem i piekarzem Józefem Łabudą. Ze spotkań i wspólnych rozmów powstało nawet wydawnictwo „Chleb z Karpat”.

Roman Glapiak organizuje także warsztaty wyplatania z wikliny koszyków, warsztaty wyrobu papieru czerpanego, a także naukę filcowania wełny (na sucho i mokro) oraz bibułkarstwa, czyli kręcenia kwiatów z bibuły. Gospodarstwo należy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych.
Gospodarstwo

Agroturystyczne „U Flika”
38-700 Ustrzyki Dolne, Dźwiniacz Dolny 13, +48 608 626 775
+48 608 626 775, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.uflika.com.pl
Tagged under: Bieszczady

ZNAJDŹ NAS :   envelope    social facebook circular button