Karczma i Siedlisko Brzeziniak

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Karczma znajduje się w obrębie „Siedliska Brzeziniak” – zespołu budynków noclegowych i rekreacyjnych, do którego należą m.in. Pensjonat Matecznik i Młodniak.

Przygotowywane są tu dania kuchni polskiej, ukraińskiej i regionalnej: bojkowska zupa borowikowa (przyrządzana według przepisu z ok. 1650 r.), mołdawski specjał (pierś kurczęcia w winno-ziołowej marynacie z warzywami), olbrzymki huculskie (pierogi wypełnione ziemniakami, serem, boczkiem, polewane masłem czosnkowym), wilczy przysmak (baranie żeberka duszone w sosie własnym), przekąska Bacy (pieczona baranina), bliny po łemkowsku (placki ziemniaczane z gulaszem) i bliny po ukraińsku. Karczma specjalizuje się w serwowaniu pstrąga według własnej receptury na różne sposoby: Pstrąg Boba z Brzozowego Lasu, Pstrąg Przysmak Niedźwiedzi smażony, czosnkowo-musztardowy, Pstrąg Warszawiaka na parze z warzywami w sosie cytrynowo-maślanym, czy pstrąg grillowany w marynacie koperkowo-pietruszkowej.

Do lokalnych specjalności, które na pewno wejdą do kanonu kuchni bieszczadzkiej XX wieku, można zaliczyć dwie potrawy: Bieszczadzką Normalkę (gulasz z kaszą i ogórkiem kiszonym) oraz Golonkę Trapera podawaną z chlebem, chrzanem i musztardą. Obok karczmy znajduje się końcowy przystanek Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej na trasie Majdan – Cisna – Przysłup.

Karczma Brzeziniak
38-608 Wetlina, Przysłup 27, czynna w sezonie letnim 9.00–21.00, poza sezonem
10.00–19.00, +48 509 505 594, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.karczmabrzeziniak.pl
Tagged under: Bieszczady

JAKA POGODA?

3°C

Sanok

Partly Cloudy

Wilgotność: 46%

Wiatr: 20.92 km/h

  • 24 Mar 2016

    4°C -2°C

  • 25 Mar 2016

    10°C 1°C

ZNAJDŹ NAS :   envelope    social facebook circular button

Polityka prywatności