Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/proca176/domains/karpaty.turystyka.pl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/proca176/domains/karpaty.turystyka.pl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 461
Oferty Turystyczne_podkarpackie smaki

Oferty Turystyczne_podkarpackie smaki

Tydzień dla grupy zorganizowanej

gr. zorganizowane tydzienDZIEŃ I
Przygodę z Bieszczadami można rozpocząć w Sanoku od zwiedzania skansenu, a potem zatrzymać się w Lesku w Słodkim Domku u Szelców. Potem pierwsze kroki skierować do Ośrodka „Caritas” w Myczkowcach, w którym znajduje się niezwykła kolekcja przeszło 150 makiet zabytkowych drewnianych cerkwi i kościołów z pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego w skali 1:25. Kolejny punkt na trasie to Solina. Na początek warto pospacerować po koronie największej w Polsce zapory wodnej, a potem zwiedzić jej wnętrze. Regionalną kolację polecamy zjeść w zbudowanej z drewnianych bali „Jędrulowej Chacie”.

GDZIE SPAĆ?  OSW SKALNY, ul. Zdrojowa 11, 38-610 Polańczyk   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  + 48 13 469 20 27

gr.zorganizowane tydzień Jędrulowa dz.1GDZIE ZJEŚĆ?  JĘDRULOWA CHATA, 38-612 Solina 38A   www.karczmasolina.pl l  + 48 605 266 280
Do lokalnej tradycji odnoszą się cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z mięsem i kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym. Lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała zainteresowanie dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd w karcie schab z jelenia na boczku, bliny ziemniaczane z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście.

DZIEŃ II
Czas na Bieszczady Wysokie. Na początek można podziwiać przyrodę Bieszczadów podczas przejazdu bieszczadzką ciuchcią oraz zwiedzić główną stację Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej w Majdanie koło Cisnej. Godzinna wędrówka na Połoninę Wetlińską rozpoczyna się na Przełęczy Wyżnej i kończy w słynnym schronisku „Chatka Puchatka”. Na zasłużony obiad warto udać się do Zajazdu w Ustrzykach Górnych. Następnym punktem programu dnia niech będzie wizyta w zagrodzie pokazowej żubrów w Mucznem. Będąc w tej okolicy nie można ominąć unikatowej w skali Polski drewnianej cerkwi grekokatolickiej zbudowanej w stylu bojkowskim w Smolniku nad Sanem.

GDZIE SPAĆ?  WILCZA JAMA, Smolnik 23, 38-713 Lutowiska   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   + 48 883 313 436

Zajazd pod caryńska dz.2GDZIE ZJEŚĆ?  ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, 38-713 Lutowiska, Ustrzyki Górne 1A   www.carynska.pl   + 48 13 461 06 30
Kartę rozpoczyna dział zup: zupa gaździny (kminkowa na maślance), barszcz buraczany po bojkowsku i kwaśnica na baraninie. Na głodnych czekają knysze z sosem czosnkowym, pierogi ruskie lub z farszem kapuściano-grzybowym, pieczeń z dzika z pieczonymi bandurkami i buraczkami, karczek po bojkowsku, pasztet z dzika z ogórkami Jagny. W Zajeździe tworzą własną tradycję kulinarną, do której zalicza się kotlet ustrzycki w diabelskim sosie i pieczona gicz barania.

DZIEŃ III
Dzień możemy rozpocząć od zwiedzania Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych. Następnie zatrzymać się w bieszczadzkim browarze Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, gdzie warzone jest regionalne piwo. Na popołudnie zaplanujmy kilkugodzinną przejażdżkę bieszczadzkimi drezynami rowerowymi jadącymi po torach linii 108, ze stacją główną w tych samych Uhercach Mineralnych.

GDZIE SPAĆ?  ZAGRODA MAGIJA, Orelec 6, 38-623 Uherce mineralne   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   + 48 606 677 198

gr.zorg. tydzień młyn dz.3GDZIE ZJEŚĆ?  KAWIARNIA MŁYN, ul. Fabryczna 12, 38-700 Ustrzyki Dolne   www.facebook.com/mlyn.muzeum   + 48 13 461 13 12
Zjemy tu także tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz – kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanyki w sosie pieczarkowym. Rewelacją jest klepak czyli kluseczki z płatków owsianych, posypane białym serem i skwarkami. Pyszny jest żur karpacki/ kysełycia, tu serwowany jest z jajkiem i kiełbasą oraz skwarkami ze słoninki.

DZIEŃ IV
Ten dzień będzie obfitujący w zwiedzanie cennych obiektów zabytkowych Pogórza Przemyskiego. Można rozpocząć od eksplorowania wybranych fortów Twierdzy Przemyśl, np. Fort I „Salis Soglio” czy Fort XII „Werner”, w którym mieści się także ekspozycja muzealna. Jest to potężny zespół obiektów obronnych, który stanowi trzecią co do wielkości twierdzę w Europie. Potem niech zachwyci nas Krasiczyn z jego zamkiem, który należy do najpiękniejszych pomników polskiego renesansu.

GDZIE SPAĆ?  ZESPÓŁ ZAMKOWO-PARKOWY, Krasiczyn 179, 37-741   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   + 48 16 671 83 16

gr.zorg. tydzień krasiczyn dz.5GDZIE ZJEŚĆ?  RESTAURACJA ZAMKOWA, 37-741 Krasiczyn 179   www.krasiczyn.com.pl    + 48 16 671 83 21
W menu znajdziemy flaki po staropolsku, soliankę i żur w pieczywie. Elementem kuchni myśliwskiej jest udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej, schab z dzika w sosie śmietankowym z kaszą i buraczkami czy przepiórka magnacka na poduszce ziemniaczanej. Inne dzieła to filety jagnięce w porto z kaszą jaglaną, pieczona szynka wieprzowa na ragout z selera z plackiem ziemniaczanym, polędwica wołowa z sosem pieprzowym z warzywami.

DZIEŃ V
Poranek jest dobrym czasem na zwiedzanie przemyskiej starówki. A nuż spotkamy dzielnego wojaka Szwejka! Warto pamiętać o tym, iż to miasto było dawniej nazywane „małym Lwowem”. Ponadto zwiedzić można Muzeum Dzwonów i Fajek – Wieżę Zegarową oraz Muzeum Twierdzy Przemyśl, a spacer zakończyć na Kopcu Tatarskim, z którego rozciąga się rozległa panorama na całe miasto. Dla pokrzepienia ciała pyszne rzeczy znajdziemy w restauracji „Cuda Wianki” na przemyskim rynku. Po zwiedzeniu miasta można udać się do pobliskiego Arboretum w Bolestraszycach i w takim pięknym stylu zakończyć wyprawę.

gr.zorg. tydzień cudawianki dz.5GDZIE ZJEŚĆ?  RESTAURACJA CUDA WIANKI, ul. Rynek 5, 37-700 Przemyśl   www.facebook.com/CudaWiankiPrzemysl    + 48 533 090 999
W menu znajdziemy potrawy stanowiące nietuzinkowe połączenie kuchni nowoczesnej z tradycyjną, pełne sezonowych specjałów i smaków. Wśród dań regionalnych zachwycają delikatne chłodniki, kresowe pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, przemyskie gołąbki z ziemniaków, marynowana pierś kaczki z winnym sosem wiśniowym i duszonymi jabłkami, polędwiczki w sosie borowikowym, galicyjskie serniki i torciki bezowe.

Weekend dla grupy zorganizowanej

gr. zorganizowane weekend
DZIEŃ I
Rozpoczynając przygodę z Bieszczadami pierwszym punktem programu jest zwiedzanie urokliwe położonego nad brzegiem Sanu Muzeum Budownictwa Ludowego. Jest to największe pod względem ilości zgromadzonych obiektów muzeum na wolnym powietrzu w Polsce. Spokojnie można tu spędzić parę godzin. Po intensywnym zwiedzaniu skansenu można usiąść w klimatycznej karczmie, przy sanockim rynku i zakosztować regionalnych smaków. Po posiłku warto odwiedzić muzeum historyczne mieszczące się na Zamku Królewskim. Dalsza droga prowadzi w kierunku Leska i Ustrzyk Dolnych. Na trasie w Uhercach Mineralnych warto skorzystać z dwóch atrakcji. Pierwszą jest możliwość przejazdu drezynami rowerowymi po torach nieczynnej linii kolejowej. Zaś przed wieczorem dobrze jest odwiedzić lokalny browar Ursa Maior, w którym warzone jest regionalne piwo wedle własnych rzemieślniczych receptur.

GDZIE SPAĆ? ZAGRODA MAGIJA, Orelec 6, 38-623 Uherce Mineralne   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  + 48 606 677 198

karczma karpackie jadło dz.1GDZIE ZJEŚĆ?  KARCZMA JADŁO KARPACKIE, ul. Rynek 12, Sanok   www.karczmasanok.pl  + 48 13 464 67 00
Warto zamówić zupę zalewajkę, której głównym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem, a także łewesz (zupa ziemniaczana) i ukraińską czanachę (z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa). Na drugie: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy), hreczanyki (kotlety z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki z farszem z tartych ziemniaków).

DZIEŃ II
Drugi dzień trzeba przeznaczyć na wędrówkę połoninami i posłuchać, jak bije serce Bieszczad. Jednak przed wędrówką można skorzystać z jednej z ważniejszych atrakcji jaką jest bieszczadzka ciuchcia. Można odwiedzić dworzec kolejki w Majdanie koło Cisnej lub przejechać się jedną z tras. W zależności od wariantu można przejechać w kierunku Wetliny, bądź też do zagubionej wśród bieszczadzkich lasów, położonej przy granicy ze Słowacją małej osady Balnica. Kluczowym punktem tego dnia jest wizyta w Bieszczadzkim Parku Narodowym i przejście piesze na jedną z połonin, które może zająć od trzech do kilku godzin w zależności od trasy. Po zejściu z gór czas na zasłużony już posiłek, a najlepiej aby w menu było też coś regionalnego. Takie miejsca znajdziemy zarówno w Wetlinie, jak i Ustrzykach Górnych. Po tak obfitym posiłku warto odbyć choćby krótki spacer, co gwarantuje podejście na wzgórze w Smolniku, gdzie usytuowana jest unikatowa drewniana dawna cerkiew greckokatolicka pw. św. Michała Archanioła, którą w 2013 roku wpisano na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

GDZIE SPAĆ?  Gościniec Rabe, Rabe 36A, 38-710 Czarna  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  + 48 608 438 328

Zajazd pod caryńska dz.2GDZIE ZJEŚĆ? ZAJAZD POD CARYŃSKĄ,  38-713 Lutowiska, Ustrzyki Górne 1A   www.carynska.pl  + 48 13 461 06 30
Kartę rozpoczyna dział zup: zupa gaździny (kminkowa na maślance), barszcz buraczany po bojkowsku i kwaśnica na baraninie. Na głodnych czekają knysze z sosem czosnkowym, pierogi ruskie lub z farszem kapuściano-grzybowym, pieczeń z dzika z pieczonymi bandurkami i buraczkami, karczek po bojkowsku, pasztet z dzika z ogórkami Jagny. W Zajeździe tworzą własną tradycję kulinarną, do której zalicza się kotlet ustrzycki w diabelskim sosie i pieczona gicz barania.

DZIEŃ III
Ostatni dzień pobytu w regionie można spędzić w okolicach „bieszczadzkiego morza”. Pierwszym odwiedzanym miejscem niech będzie ekomuzeum „W krainie bobrów” położone w tzw. Kotlinie Uherczańskiej. Dla rozprostowania kości można wybrać jedną z tras pieszych. Kolejnym punktem w programie dnia musi być wizyta w Ośrodku „Caritas” w Myczkowcach, w którym znajduje się niezwykła kolekcja przeszło 150 makiet zabytkowych drewnianych cerkwi i kościołów z pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego w skali 1:25. Został tu także urządzony „Ogród biblijny”, w którym posadzone zostały rośliny charakterystyczne dla obszaru Ziemi Świętej. Następnie można przejechać do Soliny na spacer po koronie największej w Polsce zapory wodnej. Na zakończenie warto posilić się i zakosztować kuchni regionalnej w oberży w Polańczyku.

gr. zorganizowane weekendZakapior dz.3GDZIE ZJEŚĆ? OBERŻA ZAKAPIOR,  38-610 Polańczyk, ul. Zdrojowa 37   www.zakapior.com   + 48 661 075 340
Przygotowują tu dania wywodzące się z tradycji Bojków i Łemków: klusz łemkowski (kluski z sosem pieczarkowo-koperkowym), klusz bojkowski (kluski z maślanką), werenyky hryczane (pierogi z kaszą gryczaną, cebulą, pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim). Z zup wyróżnia się kaszełynik łemkowski (z kapusty kiszonej z chrzanem i śliwkami) czy zupa-dupa (z borowikami i śliwkami). Dania drugie to baranina z porami i hołyszkami, jagnięcina w liściach chrzanu i moskołok.

 

JAKA PODODA?