Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/proca176/domains/karpaty.turystyka.pl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/proca176/domains/karpaty.turystyka.pl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 461
Weekend dla znajomych

Weekend dla znajomych

znajomi weekendDZIEŃ I
W drodze w Bieszczady pierwszym punktem przystankowym musi być Sanok, który daje wiele możliwości spędzania wolnego czasu. Oprócz ikony Sanoka – Muzeum Budownictwa Ludowego czy też Muzeum Historycznego z Galerią Beksińskiego można skorzystać z innych opcji. Alternatywą dla bardziej aktywnych będą kajaki na Sanie, które dostarczą nie lada emocji. Po takim wysiłku warto udać się na sanocki rynek i zakosztować regionalnych smaków. W Zagórzu punktem obowiązkowym będą ruiny klasztoru oo. karmelitów bosych, z którego rozpościera się piękny widok na dolinę Osławy, obok których nie można przejechać obojętnie.

GDZIE SPAĆ?  HOTEL CHUTOR KOZACKI, Łukowe 105, 38-540 Zagórz   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   + 48 13 465 92 67

znajomi weekend biała góra dz.1GDZIE ZJEŚĆ?  GOSPODA POD BIAŁĄ GÓRĄ, ul. Rybickiego 3, 38-500 Sanok   www.gospodasanok.pl    + 48 602 257 719
Z zup warto sięgnąć po chlebowo-czosnkową z grzankami, kwaśnicę z zioberkiem i swojską chrzanicę na boczku z ziemniakami. Wielbicieli ma wątróbka wieprzowa z cebulką, pierogi mieszane w cieście razowym ze skwarkami oraz pierogi razowe (z soczewicą i kaszą gryczaną lub z kaszą i bryndzą). Ciekawym pomysłem są zapiekane gołąbki sanockie (poszatkowana kapusta z mielonym mięsem), hreczanyki z sosem pieczarkowym, cudaki bieszczadzkie ze śmietaną i plińce ziemniaczane.

DZIEŃ II
Nie ma nic bardziej ekscytującego niż podziwianie przyrody bieszczadzkich połonin i lasów z siodła. Szansę taką umożliwi ośrodek jeździecki „Dolina Koni” w Łukowem. Czekają tutaj świetni instruktorzy oraz niemal nieograniczone tereny do jazdy konnej w 300 ha gospodarstwie. Można nauczyć się jazdy od podstaw, jak również szlifować już posiadane umiejętności jeździeckie. Na popołudnie świetnym pomysłem jest odwiedzenie bieszczadzkiego browaru Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, w którym warzone jest regionalne piwo wedle własnych rzemieślniczych receptur. Wieczorem warto rozgrzać mięśnie w prawdziwej ruskiej bani, wykonanej z kamienia i drewna, a ochłodzić się w bieszczadzkim potoku – takie rzeczy w Zagrodzie Magija.

ZAGRODA MAGIJA, Orelec 6, 38-623 Uherce Mineralne   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   + 48 606 677 198

znajomi weekend szelc dz.2GDZIE ZJEŚĆ?  RESTAURACJA SZELCÓW, ul. Piłsudskiego 37, 38-600 Lesko   www.szelc.eu    + 48 13 469 60 80
W menu królują dania kuchni polskiej i regionalnej: kociołek z połoniny (gulasz barani z dodatkiem wędzonych śliwek), warenyki ze skwarkami (pierogi z mąki razowej nadziewane farszem z ziemniaków, białego sera i boczku), duszone żeberka na stolnikach (gołąbkach z tartych ziemniaków i kaszy), fuczki (racuszki z kapustą) czy hreczanyki (kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa mielonego), schab przekładany boczkiem i grzybami, na zapiekance z kaszy gryczanej.

DZIEŃ III
Strzałem w dziesiątkę będą Bieszczadzkie Drezyny Rowerowe. Będzie się można wypocić podczas przejazdu na trasie z Uherzec Mineralnych do Łukawicy czy też do Ustrzyk Dolnych. Czteroosobowe drezyny rowerowe, napędzane są siłą naszych mięśni, jadące po torach nieczynnej już linii kolejowej nr 108 uznane zostały za najlepszy produkt turystyczny województwa w 2015 r. i wciąż biją rekordy popularności. Tej atrakcji nie można ominąć. Na zakończenie, krótkiego ale intensywnego wypadu, gdy jeszcze zostanie nam sił warto pojechać do Soliny i pospacerować po koronie największej w Polsce zapory wodnej.

znajomi weekend jędrulowa dz.3GDZIE ZJEŚĆ?  JĘDRULOWA CHATA, 38-612 Solina 38 A   www.karczmasolina.pl    + 48 605 266 280
Do lokalnej tradycji odnoszą się serwowane tu cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z mięsem i kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym. Dzięki zainteresowaniu szefa kuchni dziczyzną oraz kuchnią kresową w karcie znajdziemy schab z jelenia na boczku, bliny ziemniaczane z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście.

JAKA PODODA?

ZNAJDŹ NAS :   envelope    social facebook circular button

Polityka prywatności