Karczmę na palach jeziora polodowcowego wybudował Mirosław Zaborniak, szef i główny udziałowiec Gospodarstwa Rybackiego Ruda Różaniecka. Naturalne polodowcowe jezioro o powierzchni 20 ha leży w środku sosnowych lasów na obrzeżach Rudy, przy drodze w kierunku Śuśca. 150 m od brzegu, na sztucznie usypanej wyspie, stoi karczma zbudowana z jodły i świerka, sosnowe są jedynie odrzwia. Na wyspę nie trzeba się przeprawiać w bród, łodzią, tratwą, czy kajakiem. Można rowerem wodnym, ale najprościej drewnianym molo.
Ośrodek wypoczynkowo-szkoleniowy Dębowy Dwór to nowoczesny i uroczy skrawek roztoczańskiej ziemi. Kuchnia specjalizuje się w regionalnych daniach rybnych. W karcie królują: zupa rybna, żurek śląski, flaczki po warszawsku, smażony lub pieczony karp i pstrąg, karp zapiekany w jarzynach, pierogi z karpiem (okraszone masełkiem i grzybami). Za serwowanego tu karpia wędzonego właściciel uzyskał drugie miejsce w kategorii dań z ryb podczas targów rybackich w Poznaniu.