Chata Wędrowca
Chata Wędrowca znajduje się u podnóża Połoniny Wetlińskiej. Jej wystrój zaskakuje ciepłem i rustykalną formą, szczególnie tych, którzy zachodzą tu po raz pierwszy. I to zarówno do Sklepiku Wędrowca na parterze, jak i restauracji z pijalnią piw słowackich i czeskich na piętrze.
Współwłaściciel i jednocześnie Szef Kuchni Robert Żechowski serwuje tu dania kuchni polskiej oraz własne autorskie potrawy, starając się dochować wierności ideałom Slow Foodu. Miejsce to lansuje trend nastawiony na przyjemność jedzenia i odkrywania nowych, niepowtarzalnych smaków. Wykorzystywane są lokalne produkty: kozie i owcze sery, jagnięcina, wołowina, produkty wysokiej jakości, a także zioła z własnego ogrodu. Stałą pozycją jest Naleśnik Gigant z Jagodami certyfikowany jako Bieszczadzki Produkt Lokalny, a jego wygląd i receptura są przez lokal zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP. W 2015 r. szczególnie polecane są maczanka serowa na ciepło oraz jagnięcina w marynacie jogurtowej z pieca z ziemniakami z patelni i surówką.
W 2015 r. Robert Żechowski został wyróżniony jedną czapką Gault&Millau, prestiżowego przewodnika kulinarnego. Restauracja w 2016 r. nie będzie miała stałej karty, lecz menu sezonowe, a do wyboru będą codziennie 2–3 dania autorskie Szefa Kuchni.
Chata Wędrowca38-608 Wetlina 113, czynna codziennie 13.00–20.00
maj–październik, +48 500 22 55 33
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.chatawedrowca.pl