ZE SMAKIEM

Winnica Sztukówka

  • Kategoria: ZE SMAKIEM
  • Odsłony: 972
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Katarzyna i Leszek Szczęch od 2009 r. prowadzą winnicę. Gospodarstwo położone jest w południowej, najbardziej nasłonecznionej, części stoku. Warunki glebowe i mikroklimat wyjątkowo sprzyjają uprawie winorośli. Winnica znajduje się w sąsiedztwie domu i zajmuje obecnie jeden hektar.

W Winnicy Sztukówka powstają wina o wdzięcznych, muzycznych nazwach dawnych instrumentów: lira korbowa, maryna, bazuna, suka, cymbały czy złóbcoki. „Lira Korbowa” to białe wino półwytrawne z delikatnymi aromatami owoców cytrusowych. „Maryna” – wino różowe, półwytrawne – ma aromat poziomek i truskawek oraz innych czerwonych owoców. „Bazuna” to wino wytrawne o głębokiej, czerwonej barwie, aromacie wiśni i leśnych owoców. Białe, wytrawne „Cymbały” posiada delikatny aromat owoców cytrusowych i melona.

Z kolei „Złóbcoki” to wino białe wytrawne, o owocowym aromacie. A że nie są one „patykiem pisane” najlepiej świadczy złoty medal dla „Złóbcoków” (rocznik 2014) przyznany na II Konkursie Polskich Win Jasło 2015, Wino „Maryna” (2014) otrzymało medal brązowy.

W sezonie turystycznym (maj-wrzesień) można zamówić degustacje win w altanie położonej w pobliżu winnicy, z której rozpościera się widok na Pogórze Strzyżowskie. Na miejscu prowadzona jest sprzedaż detaliczna.

Winnica Sztukówka
38-130 Frysztak, Glinik Średni 153, +48 605 539 422
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.sztukowka.pl

Karczma i Siedlisko Brzeziniak

  • Kategoria: ZE SMAKIEM
  • Odsłony: 1061
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Karczma znajduje się w obrębie „Siedliska Brzeziniak” – zespołu budynków noclegowych i rekreacyjnych, do którego należą m.in. Pensjonat Matecznik i Młodniak.

Przygotowywane są tu dania kuchni polskiej, ukraińskiej i regionalnej: bojkowska zupa borowikowa (przyrządzana według przepisu z ok. 1650 r.), mołdawski specjał (pierś kurczęcia w winno-ziołowej marynacie z warzywami), olbrzymki huculskie (pierogi wypełnione ziemniakami, serem, boczkiem, polewane masłem czosnkowym), wilczy przysmak (baranie żeberka duszone w sosie własnym), przekąska Bacy (pieczona baranina), bliny po łemkowsku (placki ziemniaczane z gulaszem) i bliny po ukraińsku. Karczma specjalizuje się w serwowaniu pstrąga według własnej receptury na różne sposoby: Pstrąg Boba z Brzozowego Lasu, Pstrąg Przysmak Niedźwiedzi smażony, czosnkowo-musztardowy, Pstrąg Warszawiaka na parze z warzywami w sosie cytrynowo-maślanym, czy pstrąg grillowany w marynacie koperkowo-pietruszkowej.

Do lokalnych specjalności, które na pewno wejdą do kanonu kuchni bieszczadzkiej XX wieku, można zaliczyć dwie potrawy: Bieszczadzką Normalkę (gulasz z kaszą i ogórkiem kiszonym) oraz Golonkę Trapera podawaną z chlebem, chrzanem i musztardą. Obok karczmy znajduje się końcowy przystanek Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej na trasie Majdan – Cisna – Przysłup.

Karczma Brzeziniak
38-608 Wetlina, Przysłup 27, czynna w sezonie letnim 9.00–21.00, poza sezonem
10.00–19.00, +48 509 505 594, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.karczmabrzeziniak.pl

Gospodarstwo Agroturystyczne "U Flika"

  • Kategoria: ZE SMAKIEM
  • Odsłony: 1756
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Gospodarstwo „U Flika” założył w 1996 r. Roman Glapiak, którego specjalnością jest codzienny wypiek pieczywa na śniadanie, przygotowywanie lokalnych dań, m.in. proziaków, podpłomyków, fuczków i hreczanyków. Lokalną sławą cieszy się także specjalny słodki wypiek gospodarza pod intrygującą nazwą „pijak”.

Zainteresowani mogą brać udział w warsztatach tradycyjnego wypieku chleba w piecu chlebowym. Cyklicznie, w sierpniu każdego roku odbywa się tutaj „Święto chleba – od ziarenka do bochenka”, największa prywatna impreza folklorystyczna w Bieszczadach, połączona z występami zespołów ludowych z Polski, Słowacji, Ukrainy i Rumunii. Piec pali się jednak nie tylko w trakcie imprezy, ale i przy okazji częstych odwiedzin turystów. Lekcje wypieku zamawiają też „zielone szkoły”, Lokalne Grupy Działania, a nawet Koła Gospodyń Wiejskich, które uczą się i porównują przepisy z gospodarzem Romanem Glapiakiem i piekarzem Józefem Łabudą. Ze spotkań i wspólnych rozmów powstało nawet wydawnictwo „Chleb z Karpat”.

Roman Glapiak organizuje także warsztaty wyplatania z wikliny koszyków, warsztaty wyrobu papieru czerpanego, a także naukę filcowania wełny (na sucho i mokro) oraz bibułkarstwa, czyli kręcenia kwiatów z bibuły. Gospodarstwo należy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych.
Gospodarstwo

Agroturystyczne „U Flika”
38-700 Ustrzyki Dolne, Dźwiniacz Dolny 13, +48 608 626 775
+48 608 626 775, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.uflika.com.pl

Zajazd Pod Caryńską

  • Kategoria: ZE SMAKIEM
  • Odsłony: 1018
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Restauracja mieści się w ośrodku turystycznym prowadzonym od 1997 r. przez rodzinę Skórków. Wewnątrz znajdują się liczne rysunki wykonane przez artystów wzorujących się na motywach dekoracyjnych górali rusińskich – Bojków, a także komody, szafy, stoły i piec, których pierwowzory znajdują się w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku.

Kartę rozpoczyna dział zup mocno osadzony w tradycji regionu: zupa gaździny (kminkowa na maślance), barszcz buraczany po bojkowsku, kwaśnica na baraninie i żurek staropolski. Na głodnych czekają knysze z sosem czosnkowym, pierogi ruskie lub z farszem kapuściano-grzybowym, pieczeń z dzika z pieczonymi bandurkami i buraczkami, karczek po bojkowsku, pasztet z dzika z ogórkami Jagny czy wędliny własnego wyrobu. Tworzą własną tradycję kulinarną, do której zalicza się kotlet ustrzycki w diabelskim sosie i pieczona gicz barania. W dobudowanej wiacie znajduje się miejsce na grilla, na którym upiec można całego prosiaka lub barana. Smak tak przygotowanego mięsa, z zasmażaną kapustą i kaszą gryczaną na sypko pozostaje na długo w pamięci.

Tego typu biesiadnym imprezom towarzyszy muzyka na żywo lub gawędy bieszczadzkich zakapiorów. W Zajeździe można organizować warsztaty robienia masła domowej roboty, twarogu czy pieczenia chleba.

Zajazd Pod Caryńską
38-713 Lutowiska, Ustrzyki Górne 1A, czynny codziennie od 9.00
do ostatniego klienta, +48 13 461 06 30, +48 511 311 552
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.carynska.pl

Gościniec Dębowa Gazdówka

  • Kategoria: ZE SMAKIEM
  • Odsłony: 1779
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W Gościńcu przygotowują dania oparte o receptury dawnych mieszkańców tych terenów: Łemków i Bojków. Tak więc w menu królują przepisy kuchni regionalnej i potrawy z czasów Galicji. Wprawdzie w zależności od pory roku oferują różne karty dań, ale na stałe znajdziecie takie specjały, jak: proziaki, opiekane oscypki z żurawiną, z zup kwaśnicę, kaszełynik (z kapusty kiszonej, chrzanem i śliwkami), soliankę, zalewajkę, barszcz ukraiński i żur, fuczki.

Z dań głównych polecane są knysze, warenyki hryczane, hryczanyki, dziczyznę, żeberka, pstrąga w zielsku, pstrąga wędzonego i codziennie pieczony, domowy placek. Szczególne dobrze smakuje wiosenny czosnek niedźwiedzi w kolorowych sałatach z mleczowymi kaparami, rydze marynowane zbierane w okolicznych lasach, pstrągi ze stawu sąsiada czy miód z miejscowych pasiek. Pory posiłków dostosowane są do potrzeb gości pensjonatu. Po wcześniejszym uzgodnieniu można zamówić dania wegetariańskie.

W obiekcie usytuowana jest Chata Dymna przygotowana na biesiady przy ogniu czy grillu. Można na niej przygotować regionalne dania z mięs i ryb: pieczonych i wędzonych, ponadto pieczoną kiełbasę, karkówkę, szaszłyki czy pstrąga.

Gospodarstwo agroturystyczne posiada przyznany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska Certyfikat Czysta Turystyka.

Gościniec Dębowa Gazdówka
38-700 Ustrzyki Dolne, Łodyna 43, +48 13 461 30 81
+48 691 631 634, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.debowagazdowka.pl

JAKA POGODA?

3°C

Sanok

Partly Cloudy

Wilgotność: 46%

Wiatr: 20.92 km/h

  • 24 Mar 2016

    4°C -2°C

  • 25 Mar 2016

    10°C 1°C

ZNAJDŹ NAS :   envelope    social facebook circular button

Polityka prywatności