Tydzień dla grupy zorganizowanej
DZIEŃ I
Przygodę z Bieszczadami można rozpocząć w Sanoku od zwiedzania skansenu, a potem zatrzymać się w Lesku w Słodkim Domku u Szelców. Potem pierwsze kroki skierować do Ośrodka „Caritas” w Myczkowcach, w którym znajduje się niezwykła kolekcja przeszło 150 makiet zabytkowych drewnianych cerkwi i kościołów z pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego w skali 1:25. Kolejny punkt na trasie to Solina. Na początek warto pospacerować po koronie największej w Polsce zapory wodnej, a potem zwiedzić jej wnętrze. Regionalną kolację polecamy zjeść w zbudowanej z drewnianych bali „Jędrulowej Chacie”.
GDZIE SPAĆ? OSW SKALNY, ul. Zdrojowa 11, 38-610 Polańczyk Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. + 48 13 469 20 27
GDZIE ZJEŚĆ? JĘDRULOWA CHATA, 38-612 Solina 38A www.karczmasolina.pl l + 48 605 266 280
Do lokalnej tradycji odnoszą się cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z mięsem i kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym. Lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała zainteresowanie dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd w karcie schab z jelenia na boczku, bliny ziemniaczane z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście.
DZIEŃ II
Czas na Bieszczady Wysokie. Na początek można podziwiać przyrodę Bieszczadów podczas przejazdu bieszczadzką ciuchcią oraz zwiedzić główną stację Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej w Majdanie koło Cisnej. Godzinna wędrówka na Połoninę Wetlińską rozpoczyna się na Przełęczy Wyżnej i kończy w słynnym schronisku „Chatka Puchatka”. Na zasłużony obiad warto udać się do Zajazdu w Ustrzykach Górnych. Następnym punktem programu dnia niech będzie wizyta w zagrodzie pokazowej żubrów w Mucznem. Będąc w tej okolicy nie można ominąć unikatowej w skali Polski drewnianej cerkwi grekokatolickiej zbudowanej w stylu bojkowskim w Smolniku nad Sanem.
GDZIE SPAĆ? WILCZA JAMA, Smolnik 23, 38-713 Lutowiska Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. + 48 883 313 436
GDZIE ZJEŚĆ? ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, 38-713 Lutowiska, Ustrzyki Górne 1A www.carynska.pl + 48 13 461 06 30
Kartę rozpoczyna dział zup: zupa gaździny (kminkowa na maślance), barszcz buraczany po bojkowsku i kwaśnica na baraninie. Na głodnych czekają knysze z sosem czosnkowym, pierogi ruskie lub z farszem kapuściano-grzybowym, pieczeń z dzika z pieczonymi bandurkami i buraczkami, karczek po bojkowsku, pasztet z dzika z ogórkami Jagny. W Zajeździe tworzą własną tradycję kulinarną, do której zalicza się kotlet ustrzycki w diabelskim sosie i pieczona gicz barania.
DZIEŃ III
Dzień możemy rozpocząć od zwiedzania Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych. Następnie zatrzymać się w bieszczadzkim browarze Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, gdzie warzone jest regionalne piwo. Na popołudnie zaplanujmy kilkugodzinną przejażdżkę bieszczadzkimi drezynami rowerowymi jadącymi po torach linii 108, ze stacją główną w tych samych Uhercach Mineralnych.
GDZIE SPAĆ? ZAGRODA MAGIJA, Orelec 6, 38-623 Uherce mineralne Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. + 48 606 677 198
GDZIE ZJEŚĆ? KAWIARNIA MŁYN, ul. Fabryczna 12, 38-700 Ustrzyki Dolne www.facebook.com/mlyn.muzeum + 48 13 461 13 12
Zjemy tu także tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz – kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanyki w sosie pieczarkowym. Rewelacją jest klepak czyli kluseczki z płatków owsianych, posypane białym serem i skwarkami. Pyszny jest żur karpacki/ kysełycia, tu serwowany jest z jajkiem i kiełbasą oraz skwarkami ze słoninki.
DZIEŃ IV
Ten dzień będzie obfitujący w zwiedzanie cennych obiektów zabytkowych Pogórza Przemyskiego. Można rozpocząć od eksplorowania wybranych fortów Twierdzy Przemyśl, np. Fort I „Salis Soglio” czy Fort XII „Werner”, w którym mieści się także ekspozycja muzealna. Jest to potężny zespół obiektów obronnych, który stanowi trzecią co do wielkości twierdzę w Europie. Potem niech zachwyci nas Krasiczyn z jego zamkiem, który należy do najpiękniejszych pomników polskiego renesansu.
GDZIE SPAĆ? ZESPÓŁ ZAMKOWO-PARKOWY, Krasiczyn 179, 37-741 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. + 48 16 671 83 16
GDZIE ZJEŚĆ? RESTAURACJA ZAMKOWA, 37-741 Krasiczyn 179 www.krasiczyn.com.pl + 48 16 671 83 21
W menu znajdziemy flaki po staropolsku, soliankę i żur w pieczywie. Elementem kuchni myśliwskiej jest udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej, schab z dzika w sosie śmietankowym z kaszą i buraczkami czy przepiórka magnacka na poduszce ziemniaczanej. Inne dzieła to filety jagnięce w porto z kaszą jaglaną, pieczona szynka wieprzowa na ragout z selera z plackiem ziemniaczanym, polędwica wołowa z sosem pieprzowym z warzywami.
DZIEŃ V
Poranek jest dobrym czasem na zwiedzanie przemyskiej starówki. A nuż spotkamy dzielnego wojaka Szwejka! Warto pamiętać o tym, iż to miasto było dawniej nazywane „małym Lwowem”. Ponadto zwiedzić można Muzeum Dzwonów i Fajek – Wieżę Zegarową oraz Muzeum Twierdzy Przemyśl, a spacer zakończyć na Kopcu Tatarskim, z którego rozciąga się rozległa panorama na całe miasto. Dla pokrzepienia ciała pyszne rzeczy znajdziemy w restauracji „Cuda Wianki” na przemyskim rynku. Po zwiedzeniu miasta można udać się do pobliskiego Arboretum w Bolestraszycach i w takim pięknym stylu zakończyć wyprawę.
GDZIE ZJEŚĆ? RESTAURACJA CUDA WIANKI, ul. Rynek 5, 37-700 Przemyśl www.facebook.com/CudaWiankiPrzemysl + 48 533 090 999
W menu znajdziemy potrawy stanowiące nietuzinkowe połączenie kuchni nowoczesnej z tradycyjną, pełne sezonowych specjałów i smaków. Wśród dań regionalnych zachwycają delikatne chłodniki, kresowe pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, przemyskie gołąbki z ziemniaków, marynowana pierś kaczki z winnym sosem wiśniowym i duszonymi jabłkami, polędwiczki w sosie borowikowym, galicyjskie serniki i torciki bezowe.