Podróże „ze smakiem” to wyjątkowa forma turystyki, zdobywająca w ostatnich latach szczególne uznanie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się nie tyle smakowitym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie.
Przy wyborze celu podróży, dobra i oryginalna kuchnia często staje się decydującym argumentem. Wytrawnych globtroterów możemy zachęcić do przyjazdu wielowiekową tradycją prostych potraw, spożywanych w niedużych, klimatycznych gospodach, karczmach, zajazdach, gościńcach, szynkach. Możemy ich zaprosić także na posiłek „u miejscowych”, czyli w agroturystyce – posiłek z lokalnych produktów, przygotowanych przez gospodynie z przepisów zapamiętanych od mamy i babci. Udział w poznawaniu tradycji kulinarnej regionu pozwala lepiej zrozumieć mieszkańców i ich styl życia, a w ten sposób pełniej podróżować.
Dlatego też zapraszamy do działu "Gdzie się zatrzymać: na posiłek", by poznac najlepsze karpackie restauracje i znaleźć miejsce, do którego będzie warto powrócić.