Restauracja Hotel Arłamów
Ten historyczny już obiekt wzniesiono dla dygnitarzy poprzedniego ustroju na początku lat 70. ubiegłego stulecia. W pieczołowicie odnowionym budynku znajduje się Restauracja Arłamów, jeden z 11 obiektów gastronomicznych w całym zespole.
Serwowane tu dania nawiązują do regionalnej kuchni łemkowsko-bojkowskiej. Nawet jeśli są tylko inspiracją, to widać konsekwencję przy wyborze przepisów i lokalności surowców. Rarytasem jest kaszanka z borowikami. W pamięci zostanie także zupa leśna z podkarpackich grzybów z boczkiem, łezką kwaśnej śmietany i domowymi kluseczkami. A na danie główne warto wybrać zaślepieńce z bryndzą, grzybem i kapustą. Sięganie w każdej z tych potraw po grzyby (w zupie leśnej są ich cztery rodzaje) nie wynika z fascynacji darami lasu, ale świadomością, że były one stałym elementem menu zamieszkających te tereny Rusinów i Ukraińców. Specjalnością tego miejsca są także dania z dziczyzny, np. tatar z sarny, comber z daniela (własna hodowla), oraz ryby, np. pstrąg arłamowski z dodatkiem masła ziołowego, pieprzu cytrynowego i świeżego kopru.
Kuchnia dużą wagę przykłada do wyboru lokalnych dostawców, mięso dostarcza masarnia z Ustrzyk Dolnych, nabiał hurtownia z Przemyśla, miód pasieka z Birczy, pstrąg pochodzi z własnych stawów, a zioła zbierane są w hotelowej zielarni.
Restauracja Hotelu Arłamów38-700 Ustrzyki Dolne, Arłamów, czynna w okresie letnim codziennie 13.00–22.00
+ 48 13 443 10 00, + 48 13 443 10 02, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.arlamow.pl