Karczma Jadło Karpackie
We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody. Warto tu zamówić zupę zalewajkę, której podstawowym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem, z gałką gotowanych ziemniaków.
W menu znajdziemy łewesz (podobny do zupy ziemniaczanej), ukraińską czanachę (zupę z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa wieprzowego), kilka rodzajów barszczu, żurków, ale i cebulową z grzankami, flaki czy chłodnik z botwinki. Na drugie koniecznie: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni) ze śmietaną, hreczanyki (w kształcie kotletów mielonych z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem czosnku) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku) ze smażoną cebulką. Pierogi z mąki razowej orkiszowej z farszem: jak na ruskie, z kapusty, z mięsem lub z kaszą gryczaną, zawsze ze skwarkami.
Z oryginalnych dań – fasola po żydowsku, czyli fasola „Jaś” gotowana z czosnkiem i podawana z zieloną pietruszką, polana masłem. Wieloletnią tradycję mają Gołąbki Bieszczadzkie – z poszatkowanej kapusty białej wymieszanej z mielonym mięsem wieprzowym, uformowane w kształcie zrazów i podawane z sosem pomidorowym.
Karczma Jadło Karpackie38-500 Sanok, ul. Rynek 12, czynna maj–październik 10.00–23.00
listopad–kwiecień 11.00–21.00, +48 13 464 67 00
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.karczmasanok.pl